Alalahti på 1800-talet, en berättelse

Artikeln har varit införd i bygdebladet tidigare.
Har tillstånd av en ättling till Alalahti att återge hennes skrivelse som hon skickat.

Jag är född och uppvuxen i Sammakko. Med hjälp av boken om Esajas Thomasson (utgiven av Gellivare släkt- och bygdeforskare) fann jag mycket intressant läsning.

Min farfarsfar hette Lars-Gustaf Fredriksson Alalahti f. 1859.Han bodde i Alalahti i Sammakko.
Lars-Gustafs far var f.ö arbetsledare vid bygget av sockenmagasinet j Hakkas, Fredrik Mickelsson-Wiss).

Lars-Gustaf sägs ha varit en handlingskraftig man. Han var också en skicklig smed och fick utmärkelse (medalj) i Luleå där han korades till Norrbottens skickligaste smed. Folk från andra orter kom till hans smedja för att få arbeten utförda.

Lars-Gustaf gifte sig 1881 med Christina Törnqvist frrån Överkalix. Hon dog tyvärr en kort tid efter vigseln.

Så småningom begav sig änkemannen Lars Gustaf ut på friarstråt till Hakkas. Med häst och släde hämtade han sin "blivande" fru i grannbyn. Då han körde upp på gårdsplanen i Alalahti i Sammakko och Hakkas-damen skulle kliva ur släden började hon att beklaga sig och tyckte att färden varit besvärlig. Som den handlingskraftige man Lars-Gustaf var blev han inte glad åt den sura minen. Han bad damen att stiga in i släden igen. Han svängde runt med häst och släde så snön yrde på gårdsplanen och talade om att dom skulle åka tillbaka till Hakkas igen. Han sa också "Jasså du är en sån där som gnäller! Dig vill jag inte ha" Så var det med den kärleksresan. Det sägs att Hakkas-damen sörjde länge för att hon inte fick Lars-Gustaf.

Det blev så småningom en ny "friarfärd" till Hakkas och nu fann Lars-Gustaf den kvinna som blev hans nya hustru och livskamrat; Britta Johanna Henriksdotter, f 1864 i Hakkas. Paret gifte sig1883, ca 2 år efter att Lars-Gustaf förlorade sin första hustru.
Paret kallades för Alalahen Lassi och Alalahen Brido. De bosatte sig i Alalahti i Sammakko (Kanske den vackraste platsen i byn). De fick 8 barn, varav 5 levde till vuxen ålder. Ett av Lassis och Bridos barn var Oskar Valfrid f.1888. Han var min farfar. Min farmorsmor var alltså Brita Johanna Henriksdotter från Hakkas.

Min farfarsmor Brita, från Hakkas hade 4 bröder som döptes till Oskar Valfrid. De dog i späd ålder. Då den första Oskar Valfrid dog döptes nästa son till Oskar Valfrid osv. och ingen överlevde till vuxen åldetr. Trots detta vågade Brita och Lars-Gustaf döpa sin andra son till Oskar Valfrid. Denne Oskar Valfrid (Larsson) f. 1888, levde till hög ålder och blev far till 13 barn i Alalahti. Han var min farfar.

Boken om Esajas Thomasson kan jag varmt rekommendera. En stor eloge vill jag ge Gällivare släkt- och bygdeforskare, som gett ut boken.

En annan "guldkant i tillvaron" är att läsa Bygdebladet som dimper ner i brevlådan i Göteborg.

Ättlingen till Alalahti/genom Birgit Landström

Har du något du minns från Sammakko som du vill berätta.
Skriv till mig via e-post landstrom.birgit@telia.com eller kontakta mig på annat sätt.

 

Startsidan